Călătoria mea Rotary a început în urmă cu 40 de ani, când m-am alăturat clubului Rotary din Decatur, Alabama, la 25 de ani, și mi-a adus familiei și mie multe momente de neuitat. Dar nimic nu m-ar fi putut pregăti pentru conectarea cu lumea ca președinte al Rotary International. Călătoria mea individuală în Rotary a devenit o călătorie comună cu fiecare dintre voi.
Toate persoanele incredibile pe care Gay și cu mine le-am întâlnit anul acesta – membrii Rotary, Rotaract și familia extinsă a Rotary – vor fi o inspirație pentru restul vieții noastre. Am vizitat cluburi și proiecte din Uruguay în Ucraina, din Nigeria în Noua Zeelandă și nu numai. Am avut privilegiul să traversăm globul, să-l ocolim de două ori și să ne deplasăm înainte și înapoi între emisferele nordice și sudice. Fiecare țară și fiecare oprire a avut propria magie Rotary. În luna martie, în Zimbabwe, am participat la o misiune de echipă de formare profesională medicală cu rotarieni din India, oferind sănătate, speranță și viață miilor de oameni care au venit pentru tratament. De asemenea, am simțit energia a peste 300 de tineri la un Simpozion Rotary Youth din Harare. Ce emoție!
Anul acesta Rotary a lansat noul nostru plan de acțiune și am încredere că fiecare club îl va pune în aplicare. Și am fost încurajat de eforturile de a îmbrățișa prioritățile pe care le-am stabilit pentru acest an pentru Rotary: implicarea familiilor, oferirea de oportunități de conducere pentru toate vârstele, sărbătorirea istoriei noastre cu Organizația Națiunilor Unite în cel de-al 75-lea an și, cel mai semnificativ, creșterea organizației Rotary.
Pe măsură ce COVID-19 a ajuns în toată lumea, ne-am regăsit într-o lume transformată. Am fost nevoiți să ne conectăm în moduri pe care nu le-am fi putut imagina niciodată, testându-ne capacitatea de a ne adapta. Am luat decizii dure, inclusiv anularea ședințelor cluburilor, conferințelor districtuale, prezidențiale și, foarte regretabil, a Convenției Internaționale Rotary 2020 din Honolulu. Toată lumea plasează binele și bunăstarea publică pe primul loc, în ciuda pierderilor de întâlniri, evenimente și experiențe planificate de ani de zile.
Când așteptam cu nerăbdare Convenția Rotary din Honolulu, am aflat despre spiritul ALOHA. Prietenii noștri rotari din Hawaii ne-au arătat că „aloha” înseamnă respect reciproc și afecțiune. Se oferă căldură și grijă, fără a aștepta nimic în schimb. Spiritul aloha se aplică oriunde în lume am trăi. În calitate de membri Rotary, Rotaract și membri ai familiei Rotary, suntem conectați și așa cum mi-a fost definită Aloha: legătura noastră unul cu celălalt se bazează pe respectul reciproc pentru diferențele noastre, precum și pe aprecierea noastră pentru ceea ce avem în comun . Comunitatea este suma indivizilor – persoane care se preocupă unul de celălalt, care se îngrijesc, împărtășesc și își asumă responsabilitatea.
În timp ce am asistat la felul în care membrii comunității Rotary au avut grijă de umanitate în timpul pandemiei coronavirusului, am văzut ALOHA din Rotary. Suntem într-adevăr oameni de acțiune. În fiecare zi, dar mai ales în timpul acestei pandemii, comunitatea Rotary și-a demonstrat spiritul aloha. Este un cadou care trebuie împărtășit și fiecare suntem un îngrijitor al acestui dar al Rotary. Gay și cu mine am fost uimiți, inspirați și smeriți în fața fiecăruia dintre voi din cadrul familiei Rotary.
Într-adevăr, aș spune că ultima parte a anului nostru Rotary a fost transformatoare. Am găsit noi modalități de a îmbunătăți viața altora, noi modalități de a merge mai departe împreună. Și, împreună, vom continua să creștem Rotary, astfel încât să putem crește darul nostru Rotary pentru comunitățile noastre locale și globale.
Gay și cu mine ne vom aminti mereu și ne vom prețui anul petrecut împreună cu voi, călătoria noastră comună, în timp ce Rotary Conectează lumea!
Mark Maloney
Președintele Rotary International, 2019-20