Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

ROTARY HANDS ACROSS WATER

 

Proiectul are susținere financiară prin Global Grant No. 2099026/2020. Câștigarea acestui grant vine, explicabil, în contextul în care apa, bogăția naturală a planetei noastre, este în mare pericol în viitorul previzibil. Educația este singura abordare care să ajute la sensibilizarea tinerei generații cu privire la problemele existente în infrastructura de apă și la pericolul pe care îl reprezintă poluarea, încălzirea globală și lipsa apei. Alăturat acestor probleme se află și lipsa specialiștilor care să se implice în identificarea unor soluții viabile și adaptate specificului natural și economic național în perioada care urmează. Identificarea acestor tendințe și, în paralel, satisfacția pe care o muncă specializată în domeniul tehnologiei procesării apei o poate genera profesionistului sunt sursele de motivare a activității în acest proiect educațional.

Proiectul urmează un traseu stabilit strategic: inițial a fost invitația adresată cluburilor Rotary din România de a se alătura unui program de înfrățire între școli din mai multe țări, sub egida Rotary Hands Across Water (RHAW), inițiat de mai multe organizații din Israel. Colegul nostru din clubul Rotary Bistrița Nosa, dr. ing. Florin Iliescu, expert ațional și internațional în domeniul serviciilor de apă și canalizare, a fost încântat de idee și a acceptat cu generozitate să își dedice timpul și competențele profesionale coordonării naționale privind participarea României în acest proiect. Florin Iliescu a devenit un ambasador convingător al scopului proiectului, pe care l-a reprezentat în fața președinților de cluburi din district și a colegilor-membri din aceste cluburi. Clubul Rotary Iași Curtea Domnească a fost unul dintre cluburile care au devenit partenere încă din etapa inițială în România. Primele acțiuni au vizat identificarea colegilor care lucrează în educație, precum si a celor câștigați de ideea proiectului și de a-i delega să se implice direct în activități, promovare și cofinanțare.

Școala gimnazială EuroEd Iași, coordonată de unul dintre membrii fondatori ai clubului Rotary Curtea Domneasca, Prof. Dr. Anca Colibaba, a voluntariat participarea la acțiunile transdisciplinare ale proiectului cu un numar de 5 profesori (geografie, chimie, biologie, fizică și limba engleză), plus directorul școlii, prof.Carmen Antoniță  și 30 de elevi. Colegul rotarian, Dr. Sztankovszky Laszlo, a fost un vector de susținere financiară, iar Dr. Ing. Viorel Iliescu unul de promovare. Activitatea propriu-zisă a demarat în timpul președinției colegului rotarian, Ing. Liviu Ionescu.

În perioada 2020-2021 proiectul a urmat o etapă de pilotare a unor activități de învățare interdisciplinară despre apă; în acest interval, elevii au învățat și au făcut experiențe privind filtrarea apei și economisirea ei, au vizitat compania de apa locală, Apavital Iași, au făcut portofolii transdiciplinare despre apă și au realizat un film asupra celor învățate, prezentat în engleză pentru întâlnirea internațională cu școlile partenere din Israel. Prezentarea elevului din clasa a VII-a, Robert Gherghel, a fost unanim apreciată la nivel internațional, atât pentru conținutul intervenției și calitatea sa tehnică, cât și pentru calitățile de prezentator în limba engleză ale elevului.

În tot acest interval, activitățile proiectului au fost moderate îndeaproape de coordonatorul național, Florin Iliescu, inclusiv printr-o vizită dedicată la Iași, soldată cu recomandări de optimizare a muncii cadrelor didactice și elevilor, precum și prin medierea colaborării cu Apavital. Cu sprijinul rotarianului Viorel Iliescu, al Clubului Rotary Iași Curtea Domnească si al colegului Florin Iliescu, Rotary Bistrita Nosa, s-au distribuit seturi de promovare a importanței apei și folosirii sale igienice și economice în zone rurale, către școli aflate în zone izolate și cu populație școlară aflată în condiții defavorizate din județele Suceava și Iași. Aceste școli se aflau deja într-o colaborare cu EuroEd în cadrul unui proiect numit Dascăl Dedicat, care luptă împotriva abandonului școlar timpuriu.

Acum, proiectul se găsește la faza în care extinde colaborarea internațională dintre cluburile Rotary, precum și pe cea națională dintre cluburile Rotary și parteneri locali, cum ar fi școlile și agențiile care se ocupă cu furnizarea apei pe plan regional, precum și cu  experții naționali și internaționali. Obiectivul este  cuprinderea în proiect a unui grup de beneficiari mult mai extins decât în etapele anterioare cu scopul major de a conștientiza participanții asupra importanței salvgardării planetei, a apei potabile, a accesului la informație de ultimă oră privind tehnologii moderne de reutilizare a  apei, de desalinizare a apei marine, de economisire a apei. Reușita etapei anterioare – atât pe plan local cât si international – face ca celor trei cluburi Rotary și celor patru școli-partener din România care au activat în anii 2020-2021pentru  pilotare, să li se adauge voluntar în anul 2021-2022 încă 7 școli și 4 cluburi din România și unul din Republica Moldova. Nominalizarea – și în acest context – a acestor școli este o recunoaștere a muncii depuse și a unei atitudini de implicare în temele mari, curente ale planetei din partea acestor instituții de educație. Scolilor EuroEd Iași, Colegiul “Emanuil Gojdu” Oradea, Colegiul “Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu și Colegiul “Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, precum și cluburilor Rotary RC Iași “Curtea Domneasca”, RC Oradea 1113 și RC Targu Jiu li s-au adăugat Colegiul “Moise Nicoară” Arad, Colegiul “Preparandia” Arad, Colegiul “Andrei Mureșanu” Bistrita, Liceul Tehnologic Lechința, Colegiul ‘Petru Stefanucă” Ialoveni, Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, Colegiul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” Oradea, alături de cluburile Rotary RC Arad, RC Bistrița Nosa, RC Chișinău Triumph, RC Constanța Pontus Euxinus și RC Oradea Art Nouvea. Munca dedicată a acestor 9 minunate cluburi Rotary din districtul nostru se coroborează cu cea a altor 40 de cluburi Rotary, majoritatea din Israel, dar și din alte țări: SUA, India, Germania, Albania, Kosovo, Polonia.

Suntem mândri că în acest moment Districtul 2241 are 11 școli, cu o medie de 4-5 profesori/școală înregistrați și mulți elevi implicați, având, după țara-gazdă, cel mai mare număr de participanți dintre țările invitate în proiect de Israel.

Toamna 2021 a fost o perioadă de organizare și familiarizare a școlilor noi cu scopul și principiile proiectului. Partenerii de la HI-TEACH din Israel, cu expertiză în proiecte educaționale pentru apă, energie și mediul înconjurător, coordonatorul național, Florin Iliescu, si scolile din prima rundă au oferit consultanță și modele de urmat. Fiecare școală din etapa a doua a format grupurile interdisciplinare de profesori și, ulterior, de elevi interesați de tematică (o medie de 20-25 de tineri/școală) și totodată vorbitori de limba engleză.

În  datele de 10 și 25 noiembrie 2021 au avut loc 2 întâlniri online, pe platforma de comunicare Zoom meeting, cu partenerii din Israel în care s-au schimbat informații, s-a răspuns la întrebări, s-au prezentat profesorii, școlile, cluburile Rotary.

Pe 10 noiembrie 2021 a avut loc o întâlnire comună a profesorilor din România și Republica Moldova cu ținte strategice locale.

Planul de acțiune internațional prevede ca, începând cu luna decembrie 2021, să se treacă la întâlniri comune profesori-elevi, specialiști HI-TEACH și scolile partenere din Israel.

Toți participanții la acest proiect își pun așteptări deosebite în produsul final: cultivarea în rândul tinerilor participanți a unor competențe interdisciplinare în abordarea tematicii apei, sensibilizarea participanților privind rolul tinerei generații în valorizarea acestei resurse și trezirea interesului pentru orientarea profesională către ingineria apei.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *